Schyłek lata
Ogrodnik radzi
Kończy się lato, a pracy w ogrodzie nie ubywa. Po kolejnych miesiącach ekstrawagancji
pogody mamy nadzieje na spokojną i słoneczną jesień. Okres końca lata to świetny czas na
przycinanie roślin wiecznie zielonych i formowanie żywopłotów z tuji oraz cyprysików.
Przycinamy tegoroczne pędy aby nie odkrywać starych gałęzi . Żywopłot tak przycięty będzie
wyrównany i dobrze zagęszczony ale troszkę wyższy. W związku z tym cięcie żywopłotów
i szpalerów rozpoczynamy z jakimś półmetrowym zapasem. Dzięki temu unikniemy w przyszłości
agresywnego, a przez to szpecącego cięcia grubych gałęzi. Boczne płaszczyzny żywopłotów tniemy
pod lekkim kątem, tak aby podstawa nieco wystawała w stosunku do górnej linii żywopłotu. Dzięki
temu dostarczymy światło do dolnych partii roślin i unikniemy ich ogałacania się. W tym miejscu
pragnę przestrzec przed wykaszaniem traw pomiędzy tujami przy pomocy podkaszarek żyłkowych.
Urządzenia te kosząc trawę podcinają łyko krzewów żywopłotowych powodując ich zasychanie.
W tym okresie możemy przesadzać rośliny wiecznie zielone o raz dokonujemy cięć sanitarnych.
Usuwamy gałęzie połamane i chore. Pilnujemy także zdrowotności szczególnie róż bo duże
dobowe wahania temperatur sprzyjają rozwojowi grzybów chorobotwórczych. Oczko wodne
chronimy przed liśćmi nakrywają je siatką lub nawet starą firanką, a jak jest duże to można je
otoczyć parawanem z siatki o drobnych oczkach. Z wody wybieramy uschnięte liście lilii
oraz wszelką zbędną materię organiczną. Duża ilość mułu zużywa tlen co może spowodować
przyduchę zimą. W sadzie należy wygrabić opadłe liście i najlepiej usunąć je z ogrodu.
Martwe, są świetnym miejscem dla przezimowania grzybów chorobotwórczych. Trawniki, przed
zimą kosimy na wysokości pięciu centymetrów i wygrabiamy z nich liście.
W warzywniku nastał czas zbiorów i może jakość plonów nas nie satysfakcjonuje, ale po
takim sezonie to wytłumaczalne. Okres zbiorów możemy przedłużyć nakrywając tunelem foliowym
np. późne odmiany fasolki szparagowej i sałaty. Warzywa wrażliwe na mróz, np. pomidory, cukinia
i fasolka należy zebrać przed przymrozkami. Po zbiorach ważne jest aby usunąć resztki roślin
z grządek aby nie zimowały na nich choroby. Pragnę tu przypomnieć o możliwości
przechowywania nadmiaru zbiorów marchwi czy ziemniaków w kopcach. Kopce powinny być
dobrze zabezpieczone przed mrozem i wodą gruntową. Owoce możemy przechowywać w zimnych,
dobrze wentylowanych piwnicach o stałej wilgotności. Do przechowywania zbiorów warzyw
i owoców świetnie nadają się zagłębione w ziemi piwnice. Może warto odrestaurować taką która
zapomniana gdzieś w ogródku czeka na nas. Jedną z bardzo skutecznych metod przechowywania
zbiorów jest suszenie owoców i tzw. zaprawianie.
Prawa twórcy Roberta Olszewskiego chronione są przez ustawę z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Autor nie wyraża zgody na dalsze rozpowszechnianie tekstu.